Luft, vann og land, hand i hand og vice versa

Når jeg tar bilder av natur, så tar jeg meg selv i å oppdage at det nesten alltid er mye himmel med i bildene mine. I tillegg er jeg glad i vann, horisonter, natur, trær – og nesten uten unntak – himmelen er et sentral element.

Spontanitet er viktig, jeg sammenligner å ta bilder som å spille jazz eller som å være en cowboy, ikke at jeg er hverken jazzist eller kåbbay. Men jeg planlegger ikke bilder, istedet tar jeg de der og da, spontant – improviserer on the go – skyter fra hofta og har ikke noe avansert utstyr. Mitt kamera er min iPhone 4 S, hvorpå bildene forbedres med forskjellige apps dersom det er behov for det.

Her har jeg samlet sammen seks forskjellige bilder til et tema; Luft, vann og land!

Les om hva jeg tenkte og hvorfor jeg tok de enkelte bildene, og hva jeg tenker om de nå.

IMG_6427

De fantastiske refleksjonene i vannet! Gjenspeiling og skygger er viktige når jeg tar bilder. Den bittelille uroen i vannet her gjør bildet levende, og gir en trolsk stemning. Med det blotte øye klarer jeg å telle åtte forskjellige lag innover i bildet, før tåken tar overhånd.
Jeg husker ikke 100% sikkert hvor dette er, men mistenker at det er ved innkjøringen til Oslo, mellom Nesodden og Oslo, idet vi kommer fra årets første Danmarkstur, og bildet er tatt fra Danskebåten eventuelt Nesoddbåten.

IMG_6431

Tenk hvor mange som har sittet på denne benken. Hvor mange år den har stått akuratt der og speidet utover dammen. Noen har kastet småstein, kanskje noen også har blitt kjærester akkurat her, andre har hørt på fuglelivet og matet endene. Her får trærne som vokser helt ned til dammen speile seg i vannet. Det var helt greit vær, ingen dramatiske skyer som truer. Bare veldig koselig – og fin stemning.
Nyborgdammen heter dammen her og er på Fjellstrand, Nesodden nærmere bestemt på Nyborgjordet. Selvom jeg er vokst opp der og bodde alle mine ungsomsår, og til og med gått her med hund, da vi hadde det og hengt rund her med kompiser så husker jeg ikke om krakken sto der da. Den gamle lista i vannkanten er vissnok det som er igjen av et stupebrett som var her for mange 10 år siden. Det bades desverre ikke i Nyborgjordet nå mer.

IMG_6433

Vi skjønner at vi er en liten del av noe stort når vi ser himmelen strekke seg over oss og bli mørkere, jo høyere opp vi kommer og jo høyere vi ser. La blikket følge fra sjøen – følg videre over horisonten og oppover. Massivt er et ord det er firstende å bruke, massivt og samtidig ingen ting, bare luft – og utsikt til universet.
Dette er utsikten fra Nesoddens kanskje beste plasserte restaurant, Paviljongen, den er i sterk konkurranse med Signalens utsikt, se bilde lenger ned. Utsiken fra restauranten må oppleves, er været fint – sitt for all del ute – og sug inn utsikten. Forresten, maten på Paviljongen er også verdt å få med seg.

IMG_6435

Dette er ikke et bilde fra de gode gammle dager, selvom det ser slik ut. Det er derimot utsikten fra Rådhuskaia på Aker Brygge, og her ser vi småbåtene og fiskebåtene som ligger fortøyd på utstikkerne der. Om det ikke kommer så klart frem, er dette fra vinteren, nærmere bestemt 2012. Det var ganske kaldt, noe du kan de av  frostrøyken i bakgrunnen.

IMG_6434

Hvor ender vannet og starter himmelen – eller var det motsatt? Tåke fasinerer – og skaper fantastiske stemninger på bilder, sånn som her. Her går både vann og himmel i ett. Hvor starter det og hvor slutter det.
Bildet er tatt fra Signalen, som har kanskje beste Nesoddens beste plassering av sin restaurant, les også om Paviljongen lenger opp her. Ta Nesoddbåten fra Aker Brygge gå av på Nesodden og der er du. Med Signalen plassert i spissen av nesodden Oslofjorden møter Bundefjorden. Det går ikke å komme lenger ut på spissen av Nesodden. Unntatt hvis du er Nesoddbåten da. Maten og utsikten på Signalen er fantastisk, selvom dette bildet her ikke akkurat viser utsikten pga tåken denne dagen. Men at det er magisk stemning, det er ikke til å legge under en stol.

IMG_6432

Vi er tilbake på mine gamle trakter. Fjellstrand igjen, og i stupetårnet i Paradisbukta eller Fjellstrandstranda, har jeg gjort mange hopp. Fra en´ern vel og merke. En gang fra to´ern -aldri mer- og aldri fra tre´ern. Tre´ern er forøvrig ca 5,5 meter m.o.h – og en´ern ca 1,5 meter m.o.h, avhenging av høyvann eller lavvann – og to´ern er et sted midt i mellom de begge. Ikke veldig høyt, men mer enn høyt nok til at jeg fikk skjelven i knæra da jeg måtte oppom en tur, før jeg tok dette bildet. I Paradisbukta tok jeg mine første svømmetak på dypt vann. Da gikk jeg i åttende klasse, etter å ha hatt svømmekurs i gymmen da jeg gikk på Alværn Ungdomsskole. Javist, jeg er en sen svømmer, og rett og slett ingen fisk i vannet den dag idag, selvom jeg svømmer på dypet, legger jeg ikke skjul på at å svømme midtfjords ikke faller meg naturlig. Forresten, dette bildet ble tatt i vinter, og trengs bevis, se issvulstene i forkanten av bildet.

Dette var temabildene luft land og vann. Dessuten ble det en liten improvisert mimrestund fra mine barne-, ungdoms- og tidlig voksenår. Nesodden er påny mitt bosted igjen, vel og merke på fjerde året. Bare avbrutt av 10 år i Oslo som en slags mellomlanding!

Her ute, på Nesodden, er vi er heldige, som kan ha det beste av to verdener samtidig:
Landlig luft med tilgang til både land og vann – og Norges hovedstad bare en drøy halvtime unna. 

Nesodden er rett og slett knakanes flott!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s