Ryan Adams…Det handler om respekt!

Lysene har blitt dimmet, salen er småurolig og de første forsiktige klapp starter og tar seg sakte opp. Etterhvert som applausen eskalerer – skimter vi artisten kommer tuslende inne på scenen.

Ryan Adams har entret Folke Teateret i Operapassasjen, Oslo. Lørdag 11. juni 2011

Ikledd slitt jeans, de etterhvert klassiske sorte Converse og en slitt Manowar T-skjorte, eller kanskje det er Megadeath eller Napalm Death – det er litt vanskelig å se fra der vi sitter, så jeg blir enig med meg selv om at det er en Manowar T-skorte. Luggen er tung og mørk, resten av håret står til alle kanter, som om han har sovet bak scenen mens han har ventet på sin tur. Ryan Adams ser rett og slett ut som deg og meg!

Scenen er rigget med en enkel stålstol med grå bein og tresete og trerygg, av den typen man får tresmak i baken av løpet av noen får minutter. Jeg husker disse stolene fra mine skoledager. Et enkelt sort piano – og en barkrakk som etterhvert kommer til å romme en kopp med drikke. To mikrofoner er blitt rigget til, en for Ryan Adams og en for kassegitaren. Gitaren som først var på scenen var en standard brun kassegitar, men denne ble byttet ut med en kvikklunsjfarget – rød/gul/grønn- gitar før kveldens hovedgjest entret scenen.

Så snart han entrer scenen stilner applausen – og Ryan har plassert seg ytterst på kanten av stolen og blar fomlet i sangpermen har hadde med seg under armen, plasserer høyrefoten kjeitet på stålet av stolbenet – og bøyer seg over gitaren og begynner fikle med gitarens strenger. Vi hører hver eneste berøring av strengene og hver eneste knirking av stolen kan høres høres. Det er – klisjé følger – så stille at vi kan høre en knappenål falle.

…kort tid etter begynner Ryan Adams, kveldens helt – spille forsiktig på kassegitaren – og slipper løs kveldens første toner, «Sweet Carolina», han synger så forsiktig, nesten visker – og det går ikke lange tiden før en nydelig falsett bærer siste halvdel av låten. Salen er musestille – det er ikke en lyd fra salen – untatt en og annen som hoster; vi lever tross alt i Norge, hvor sommeren går fra 30 grader til 10 grader på bare få timer – så forkjølelsene sitter løst.

Ryan Adams synger helt nydelig – men han virker veldig nervøs, nesten sjenert, og veldig introvert. Jeg setter meg selv på kanten av stolen, holder pusten – for å få med meg hver eneste lille sukk og pust. Sang nummer to kommer kort tid etter, fremdeles lett hengene over gitaren og kun seende ned – fremdeles er ikke et eneste ord sagt til publikum, låt etter låt skrider frem, før han til slutt bryter stillheten, og takker «…so far i´ve just played my happy songs» salen bryter ut i latter og isen er brutt.
Det første referansen til Hard Rock kommer kort tid etter – Ryan Adams er en stor hardrock fan – og han sier han egentlig hadde lyst til å gjøre Kiss «Lick it up» i kveld, salen er fornøyd og ler med – mannen som står foran oss helt alene – som virket som han ikke turte stå der egentlig – har tødd opp og den ene tørre historien etter den andre kommer. Vi merker nå at vi senker skuldrene, jeg setter meg tilbake i setet og koser meg utover kvelden. Det eneste jeg tar meg i å irritere meg over er at jeg ikke har satt meg nok inn i katalogen hans, til tross for at samtlige plater er plassert i hyllen hjemme, da det er en rekke sanger han fremfører jeg ikke kjenner igjen. Men det hindrer meg ikke fra å storkose meg over kveldens perfekte sanger, av en perfekt artist, som i kveld spiller solo i Oslo.

«This is my experimental part» sier ryan idet han setter seg til rette ved pianoet for første gang idag, og utfører en nydelig versjon av «Resque Blues» helt alene på piano, så skjørt – så vakkert – så rørende.

Iløpet av kvelden ser vi han stadig bla i notatheftet sitt – for hele konserten virker veldig laidback, og nesten improvisert frem. Jeg tror rett og slett han ikke har en set-list han spiller etter, men blar seg frem i heftet etterhvert som stemningen er der – og han føler for. Det er rett og slett perfekt og en strålende setting for en 100% solo turne – helt alene på scenen, kun i selskap med seg selv – og en gitar og et piano.

Et bevis på at han faktisk improviserer seg frem, får enda mer troverdighet når han presenterer for første gang at han skal spille en sang akustisk for «first time since the 90s» – han husker ikke engang om det var munnspill i den og prøver seg frem med 2 forskjellige munnspill, og ber publikum om å «use our imagination – and pretend it shuld be like this» hvis det låter surt og out of tune. Etter denne låten setter han fra seg gitaren og går sakte frem mot scenen og sier «I´ve now come to the moment where i speak to the audience» og jeg setter meg igjen frem på setet for dette hørtes jo veldig spennende ut, skal vi får publikums deltakelse og ønskelåter – og jeg merker jeg blir litt misunnelig på de som sitter på første rad for får snakke med Ryan Adams…

…Ytterst på scenen, står Ryan – og henvender seg til første rad – da det er de han vil snakke spesielt med, da spesielt hun ene dama på hans venstre side. Dama-på-venstre-siden, som sikkert svever over bakken idet hun hører det – fordi hun skal få snakke med sin store helt…

Ryan starter endelig dialogen; «Hun som sitter foran her har sittet hele kvelden med sin mobil i hånden – og filmet sang etter sang» – og han fortsetter «du er kommet her for å se på konsert, ikke se konserten på you tube» – «i´ve come her to play for you» – «dere har betalt for å se på meg – og ved å spre videoene deres videre på nettet tar dere fra meg både gleden ved å stå her – og dere forstyrrer for absolutt alle i hele salen med deres mobil telefoner». For hun var selvfølgelig ikke alene om å ta bilder og filme med mobilen. Dere er her for å gå på konsert for å oppleve og «to se me play live for you» – så vennigst legg fra dere mobilen, and «lets enjoy the rest of the evening». Han har også iløpet av denne vennlige men bestemte tiraden nevnt at folk er respektløse som reiser seg og går for å kjøpe øl underveis i konserten. Jeg merker at jeg krøp meg sammen på setet og holdt på dette av setet – og tør ikke engang tenke på hvordan hun på førsterad på ha følt det…mon tru om hun skled rett i kjelleren av ren skam?!
Ryan snur seg så og tusler tilbake til pianet, setter seg til og rett før han starter på kveldens siste pianolåt «Sylvia Plath» kommenterer tørt «Grandad has spoken!»

Her tar konserten en skikkelig U-sving; det lyser ikke lenger i salen av mobil telefoner. Unntatt en og annen som ikke kan dy seg. Jeg selv merker at pulsen min slår litt hardere – og jeg er rett og slett dritflau – fordi jeg har tatt et bilde – og fordi jeg har notert ned låtene på min iPhone underveis i showet. Telefonen er nå lagt rett ned i lomma og jeg nyter siste halvdel av konserten – uten behov for min mobiltelefon. Ryan spiller nå mange av de mest kjente låtene sine. Det er ikke lenger vits å reise seg i for 4de gang for hun i blondetyllblusen som går frem og tilbake underveis i konserten – Vi har alle oppfattet hva det dreier seg om. Artisten, som i dette tilfellet er Ryan Adams: Han har satt oss på plass og fortalt oss nettopp det vi er her for. Vi er på en konsert for å se en artist, vår favoritt artist. På konsert så skal man faktisk gå for å se noen gjøre jobben sin – gjør det for sin egen del og for å underholde oss – vi som har betalt for å kommet ditt – Han gir oss en fantastisk siste halvdel av konserten og vi nyter med hvert eneste minutt.

Det gjør meg ikke noe at ikke jeg fikk nevnt alle sangene som er spilt på konserten bare for å lage et blogg innlegg. Det gjør meg ikke noe at jeg ikke har fått tatt bilde – eller fått snakket med artisten. For jeg har fått det jeg er kommet for – fantastisk musikk – fra en fantastisk artist – som har vist seg fra sin sjenerte side – han har vis seg far sin hardrock kjenner side – forresten; så spilte han en helt låt i trash metal versjon på kassegitaren – med brøle/hviske/skrike stemme – må sees for å oppleve – vi har sett en artist som har god lun og tørr humor og har en stemme han kontrollerer med 110% sikkerhet. Vi har sett en artist som velger å hviske til publikum – fremfor å snakke med vanlig stemme – vi har sett en artist som har bergtatt publikum og gitt de det de kom for – en solokonsert i Oslo – og vi har sett en artist som har gitt oss, snakket om og rådet oss til å vise respekt. For vi som var der – alle som en tror jeg vi har fått oss en lærepenge, vi har lært oss at neste gang vi er på konsert – så er vi der for å vise artisten respekt – for det er det det dreier seg om; Respekt for artisten og dennes verk!

Jeg adopterer Ryan Adams ord; 
«Grandad has spoken»
Denne konserten vil jeg for alltid huske!

Oppdatering; Klikk her for spillelisten!

Vil du se en annen nyanse på kvelden, observasjoner under veis og mer om konserten – så ta en titt på min kone AstridVUs blogginnlegg Det svake kjønn my ass!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s